Лусаил Айконик Стейдиъм и прилежащият му град.Следвайте Гласове в Един от

...
Лусаил Айконик Стейдиъм и прилежащият му град.Следвайте Гласове в Един от
Коментари Харесай

Цял град бе построен в Катар заради Мондиал 2022

" Лусаил Айконик Стейдиъм " и прилежащият му град.
Следвайте " Гласове " в 

Един от гвоздеите в кандидатурата на Катар, с която през 2010 година бе извоювано семейството на Мондиал 2022, беше построяването на цялостен град, в който да е ситуиран един от главните игрища на футболния шампионат. Градът е Лусаил, а стадионът - " Лусаил Айконик Стейдиъм ", на който ще се изиграят 10 мача (най-много от всички останали). Става въпрос за 6 дуела от груповата фаза, по един 1/8-финал, 1/4-финал и 1/2-финал, а за десерт - и финалът.
Домакините досега са похарчили над $200 милиарда по организацията на международното състезание, а това е 13 пъти повече спрямо разноските на Русия за шампионата преди 4 години (около $15 млрд.). Някои специалисти даже пресмятат, че Мондиал 2022 ще е по-скъп от всички досегашни 21 шампионати, взети дружно.
Но това не са просто пари, пръснати от шейховете. Голяма част от обектите, построени за шампионата, са част от плана " Визия за Катар 2030 ", който планува страната да стане една от най-модерните в света.

А Лусаил заема централна част от този план. Градът, който е стартират през 2005 година от нулата и изцяло приключен преди към година, е вторият по величина в Катар след столицата Доха, намираща се на 23 км от него. Той е плануван за 500 000 души - 250 000 поданици, към 200 000 чиновници в офиси и 50 000 обслужващ личен състав.
Още през 1903 година там е била ситуирана резиденцията на шейх Джасим, главата на актуалната ръководеща династия Ал Тани. Тогава на това място край Персийския залив е имало малко населено място с петдесетина неголеми здания, пристанище с два кораба и десетина лодки. Именно там е заровен и шейхът след гибелта му през 1913 година
Мястото не е било удивително с нищо до 2005 година, когато е взето решение там да бъде построен " Град на бъдещето ". И в този момент, когато концепцията към този момент е реалност, това става и първият град в историята на Катар, в който чужденци могат да имат свои недвижими парцели. Дадено е право да се вземат жилища чартърен за период от 99 години.
Лусаил може да се похвали, че е първият екоград, планиран по отношение на околната си среда.
Например охлаждането на постройките става с екологично чист и енергоефективен способ. За задачата е основана мрежа от подземни тунели със студена вода. Друга концепция е градът да е задоволително удобен, с цел да събере експерти в разнообразни сфери от целия свят, които да дадат спомагателен подтик за развиването на Катар. Съответно да се диверсифицира стопанската система на емирството и да се понижи зависимостта на страната от износа на газ и петрол.
Лусаил е разграничен на 19 тематични региона - има подобен за забавление, за голф, даже и цялостен квартал към " Лусаил Айконик Стейдиъм ". Пристанището пък към този момент е едно от най-големите в целия Персийски залив. Там са построени още 4 изкуствени острова, 22 първокласни хотела, дълга крайбрежна улица, голям парк...
" Ще създадем артикул, който да стане притегателно място за представители на всички националности и култури. Те ще могат да се любуват на Лусаил и да извлекат изгоди от него ", декларира през 2005 година ръководителят на плана Насер ал Ансари.
Още през декември 2013 година излиза наяве, че над 80% от парцелите в града към този момент са изкупени " на зелено ", а през април 2018 година бе оповестено, че 80% от плануваните планове към този момент са приключени.
" Искахме да построим актуален, самостоятелен град, който да бъде като продължение на Доха. Да създадем пространство, което да дава доста благоприятни условия за отмора и забавление ", споделя един от ръководителите на плана - Фахад ал Джахамри.
Сред огромните инфраструктурни планове е и метро, което да свързва Лусаил с Доха. Има и новоизградена жп линия за скоростни влакове. Целта е да се минимизира изхвърлянето на нездравословни излъчвания в атмосферата. В тази тенденция в самия Лусаил е направена съвременна трамвайна мрежа с 4 линии, 36 спирки и обща дължина 39 км.
В последна сметка по време на Мондиал 2022 всичко би трябвало да е на топ равнище. " Лусаил ще бъде във фокуса на целия свят. Финалът ще се състои в деня, в който Катар празнува националния си празник. Ние сме доста въодушевени и желаеме на създадем най-красивото шоу на света ", добавя Фахад ал Джахамри.
Стадионът - красавец, само че за малко
Разбира се, във фокуса на вниманието ще е стадионът. Дизайнът на " Лусаил Айконик Стейдиъм " (с 80 000 места) е въодушевен от играта на светлината и сенките, присъщ за обичайните катарски лампи. Фасадата е отпратка към декоративните претекстове от разнообразни съдове от златния век на изкуството в арабския свят.
Както стана ясно, тук ще се проведат най-вече мачове от Мондиал 2022, в това число и най-важният - финалът на 18 декември. Организаторите акцентират, че при строителството са се опитвали да се придържат оптимално към екологичните правила. Изразходвана е 40% по-малко вода в съпоставяне със градежите на други игрища с сходен размер. Използвани са модерни материали, които не пропущат прахуляк, а покривът обезпечава сянка, нужна за растежа на тревното покритие. Именно тази сянка разрешава да се понижи и натоварването на климатичната система на оборудването.
Но " Лусаил Айконик Стейдиъм " няма да има дълъг живот. След края на международното състезание там ще бъде осъществена реорганизация, тъй че да бъде оставен двойно по-малък стадион (за 40 000 души). Останалата повърхност ще бъде преустроена за неспортни цели - там ще има жилища, болница, търговски център, заведения и даже учебно заведение. За да не се замърсява природата, всички демонтирани елементи ще бъдат пренасочени към места, където има потребност от усъвършенстване на спортната си инфраструктура.
И по този начин - стадионът в Лусаил, който бе публично открит през септември, към този момент чака международното внимание за първия огромен мач там. А той ще е на 22 ноември сред Аржентина и Саудитска Арабия.
 
Източник: segabg.com
 
 
 
17 Ное 20226917 Ное 20228516 Ное 202274016 Ное 202245916 Ное 202278316 Ное 20221084КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани16 Ное 202279115 Ное 202227916 Ное 202243024 Sep 20222745
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР